Foreningen Finderup By & Land har skabt bioområdet Vildmarken, som skal forene beboere i og omkring Finderup.

Frederik Monrad Lykke Frandsen 57889@dmjx.dk
Biodiversitet er efterhånden et begreb der er nået vidt omkring, og har nu slået sit slag i landsbyen Finderup.
Her åbnede man fredag eftermiddag bioområdet Vildmarken, til stor glæde for de 70 fremmødte gæster, som kunne fejre åbningen med pølser, kage og solskin.
Vildmarken skal fungere som et samlingspunkt for alle i og omkring Finderup, og med de mange plantede buske og træer, er det et område der gerne skulle vokse generationer igennem.
Tre generationer skaber Vildmarken i fællesskab
Foreningen Finderup By & Land har stået for planlægningen og skabelsen af Vildmarken. Et projekt som har taget 1,5 år, hvor man blandt andet har fået støtte fra Viborg Kommune og Nordea fonden. Pengene er gået til de to nye shelters, og meget af materialet til Vildmarken. Men det er de frivillige fra foreningen samt lokale ildsjæle, der har haft arbejdshandskerne på. Der er plantet frugtbuske og plantet over 2000 blomsterløg, stauder, krydderurter og vilde blomster:
“Vi har brugt hundredvis af frivillige timer heroppe, og Vi har haft mange lokale, der har lagt maskinkraft til. Vi har jo landbrugsjord her, så der har været nogen, der har haft noget gravemaskiner med ude og hjælpe, og den lokale murer har også lagt til,” fortæller formand Mette Helberg.



Selvom Finderup har en gennemsnitsalder på 49 år, så er de unge tænkt meget med i projektet. Under hele processen har unge i og omkring byen sammen med de ældre hjulpet med at bygge fuglehuse, og plante de forskellige planter. Her fortæller Mona Finderup Fyhring, som er medlem af foreningen, at de yngste har været ned til fem år og den ældste er 80 år, her har fællesskabet gennem hele procesen været helt særlig:
“Det er tydeligt, mens vi gik heroppe, at vi havde nogle unge mennesker med til at hjælpe de ældre. Det hjalp dem simpelthen enormt meget i begejstring med at gå heroppe, fordi at de også var med til det.”
Vildmarken skal vokse gennem flere generationer
Det er også det fællesskab, der skal hjælpe med at bevare Vildmarken. Selvom området nu er åbent, er det langt fra færdigt. Alle træer og buske skal have lov til at vokse. Derfor er Mona og Mette også begejstret for den store interesse blandt de unge. Lige nu står de ældre for vedligeholdelsen, men de håber, de kan trække de unge med i det på sigt. Så de sammen kan vokse Vildmarken.
Foreningen kan nu se en sommer i møde med masser af muligheder. Der er først nu de virkelig kan finde ud af, hvor stort et potentiale området egentligt har.
“Anlægsfasen er Sådan set slut nu. Men det du siger med [potentialet for Vildmarken] Hvad er det egentlig? Hvad kan vi bruge den til? Hvad kan vi drive det til? Det er jo det vi skal til at finde ud af. Hvad har folk lyst til.” fortæller Mette Helberg.
Mona Finderup Fyhring kunne dertil fortælle, at flere fra Ravnstrup allerede nu viste interesse for et samarbejde angående fælles arrangementer på området.