Arkæologer fra Viborg Museum har afdækket 2000 grave ved udgravningen af Sct. Mikkels Kirkegård. Herunder velbevarede teglgrave som kaster lys over middelalderens velhavende og højtstående viborgensere.

Af Nikoline Dalsgaard Sørensen, 57833@dmjx.dk
Under presenningerne på udgravningen af Sct. Mikkels Kirkegård ligger flere grave, der afslører middelalderens hemmeligheder. Her afdækker arkæologer velbevarede teglgrave – en begravelsesform forbeholdt byens rigeste borgere.
De sjældne fund giver nyt indblik i, hvordan Viborgs elite blev begravet for flere hundrede år siden – og vækker stor begejstring blandt arkæologerne fra Viborg Museum.
’Smækfyldt med kirkegård’
2000 grave er nu dukket op ved udgravningen af Sct. Mikkels Kirkegård i Viborg, hvoraf fem af dem er velbevarede teglgrave på sydsiden af kirkegården.
Arkæologerne fra Viborg Museum graver nemlig stadig flittigt ved Sct. Mikkels Kirkegård, hvor der ligger en middelalderlig kirkeruin og en tilstødende kirkegård. Oprindeligt skulle udgravningen have været færdig sidste år, men på grund af et større potentiale er udgravningen fortsat ind i 2025. Udgravningen sker i forbindelse med byggeriet af den nye psykiatri i Viborg.
Antallet af grave, som arkæologerne har fundet, er nu oppe på omkring 2000 ud af de omkring 4000, som de forventer at finde i løbet af sommermånederne. Arkæologerne formoder nemlig, at der ligger et skelet pr. kvadratmeter ved den middelalderlige kirkegård.
Lars Agersnap, museumsinspektør, er begejstret over antallet af grave og vurderer, at kirkegårdsudgravningen godt kan risikere at blive den største af sin slags i Danmark.
”Hele området er smækfyldt med kirkegård,” fortæller Lars Agersnap med entusiasme og tilfredshed i stemmen.
’De vildeste fund’
Arkæolog Ida Westh Hansen arbejder dagligt ved udgravningen og kategoriserer teglgravene som ’de vildeste fund’ på den middelalderlige kirkegård:
”Så I den fine, nye teglgrav på Facebook? Det er månedens fund,” siger Ida til dem, som er mødt op til rundvisningen.
Siden marts 2025 har arkæologerne gravet på sydsiden af kirkegården, hvor de velhavende og højtstående fra middelalderen har været begravet.
”De har haft behov for at vise, at de har været vigtige personer – ved de teglbyggede grave. Så kunne de vise, at den afdøde har været ved muffen,” forklarer Ida som årsagen bag de teglbyggede grave.
Arkæologerne er enormt begejstrede for udgravningen af sydsiden, da det har været den ’gode side’ at blive begravet på, hvorfor de også har fundet velbevarede teglgrave.

Talstærkt fremmøde
Men det er ikke kun arkæologerne, som er begejstrede over fundene på sydsiden af kirkegården. Viborgenserne mødte talstærkt op til rundvisningen og stillede flittigt nysgerrige spørgsmål til både Ida og Lars, som svarede med stort engagement.
Og det er med rette, at viborgenserne er nysgerrige. Det er nemlig den største kirkegårdsgravning i Viborg Museums historie.
Udgravningen af Sct. Mikkels Kirkegård forventes at være færdig i slutningen af sommeren.